Translate

Wikipedia

Резултати претраге

понедељак, 4. мај 2020.

УТОРАК 05.05. СРПСКИ ЈЕЗИК,лекција 33

Драги моји прваци, 
припремите се да изражајно, течно и разговетно прочитате драмски текст „Тужибаба” и да га на сценски начин изведете по улогама пред виртуелним одељењем(публиком). Изражајно и јасно треба казивати текст и  настојати да говором у разговору дочарате улогу Поповића, тужибабе и учитељице. 
1.КОРАК:  Погледајте о чему све треба водити рачуна када се спремаш за драматизацију:



2.КОРАК:   Сада изражајно и интерпретативно прочитајте драмски текст „Тужибаба” по улогама. Том приликом  настојте да глумом дочарате ликове у учионици. Ликови могу да имају одговарајуће предмете, нпр., Поповић држи гумицу.
 Посебно се обраћа пажња на уверљивост казивања. Сагледава се како сте оживели ликове говором, мимиком и гестовима. Начин изговарања различитих реченица по комуникативној функцији (упитна, узвична или обавештајна) осветљава односе између ликова и дочарава њихова осећања.
ДЕЧАК: Тужибабо!
УЧИТЕЉИЦА: А шта ти њему кажеш?
ТУЖИБАБА: Молим, учитељице, он ме исмева.
3.КОРАК:  Сада ћеш кроз једну креативну игру да створиш драмску ситуацију, твоје играчке ће бити ликови из текста "Тужибаба", а све што си претходно видео у горњем видеу, покушај да примениш у свом малом филму.Погледај како је то једна твоја другарица урадила(немој копирати њена решења, сам креирај сопствена решења).

4.КОРАК:  Када будеш задовољан/задовољна постигнутим, сними свој кратки филм, дај му неки наслов и објави га у својој фб фасцикли, обавезно повежи са темом СЦЕНСКИ ПРИКАЗ.

0 коментара:

Постави коментар